logo CoderDojo

Micro:Bit - Steen-papier-schaar

In deze opdracht ga je het spelletje steen-papier-schaar programmeren op de micro:bit, en dit spelen tegen iemand anders.

Voorbereiding

Wat heb je nodig:

Het programma

Stap 1: steen, papier en schaar tekenen

Bij dit programma maken we gebruik van de LEDjes op de micro:bit. Hier kun je allerlei figuren op maken, teken nu eerst een steen, vel papier en een schaar.

Led matrix

Stap 2: een keuze maken

De micro:bit gaat een van de drie kiezen. Hiervoor moet je een paar dingen programmeren.

  1. Eerst heb je het blok pick random 0 to 10 voor nodig, dit vind je in het menu Wiskunde. Stel het blok zo in dat het drie getallen kan kiezen, namelijk 1, 2 of 3: Random

  2. Maak nu een variabele aan om het gekozen getal een naam te geven en later weer te kunnen gebruiken. Noem het bijvoorbeeld “keuze”: Variabele

  3. Geef nu deze variabele de waarde van het gekozen getal, en laat de micro:bit deze opdracht uitvoeren als je op de A knop van de micro:bit drukt: Variabele toewijzen

Stap 3: het gekozen plaatje laten zien

Je hebt nu een variabele keuze die het cijfer 1, 2 of 3 kan zijn, en drie plaatjes. Nu moet elk van de keuzes een ander plaatje laten zien: 1 = steen, 2 = papier en 3 = schaar.

Gebruik hiervoor het blok als … dan … blok en het … = … blok uit het menu Logisch:

Toon plaatje

Als je het programma hierboven uitvoert laat de micro:bit alleen een plaatje zien als keuze 1 is, voeg daarom nu ook de andere twee plaatjes toe.

Als iemand anders nu ook het steen-papier-schaar programma op een micro:bit zet dan kun je het tegen elkaar spelen!

Stap 4: een bericht sturen en ontvangen

Als je nog tijd over hebt en het programma nog verder wilt uitbreiden dan kun je proberen de micro:bits met elkaar te laten praten. Als de micro:bits hun keuze naar elkaar sturen kunnen ze de keuzes vergelijken en zelf ook zien wie er gewonnen heeft.

Micro:bits praten met elkaar via de radio. Ze kunnen bijvoorbeeld woorden of getallen naar elkaar sturen, en je kunt de micro:bit programmeren om een opdracht uit te voeren bij het ontvangen van een bericht.

Bij steen-papier-schaar sturen de micro:bits de waarde van keuze naar elkaar toe (pijl 1). Wacht voor je je keuze naar de andere micro:bit stuur eerst even (pijl 2), anders verdwijnt je plaatje meteen weer:

Verzend keuze

Om een bericht te kunnen ontvangen moeten micro:bits op hetzelfde kanaal sturen en ontvangen (net als bijvoorbeeld bij een walkie-talkie):

Radio kanaal

Stap 5: de winnaar bekend maken

De micro:bit kan nu de keuze van de ander ontvangen, maar doet er nog niks mee. Om de eigen keuze met die van de andere te vergelijken om te kijken wie er gewonnen heeft gebruik je weer een als … dan … blok uit het menu Logisch, waarbij er natuurlijk een boel verschillende combinaties zijn!

In het voorbeeld hieronder zie je dat je moet kijken naar het receivedNumber, het ontvangen nummer dus de keuze van de andere micro:bit.

Vergelijk keuzes

Er zijn alvast twee gevallen geprogrammeerd:

Programmeer nu zelf de rest van de mogelijkheden.

Stap 6: tot drie tellen voor je het plaatje laat zien

Om het nog even spannend te houden kun je de micro:bit eerst nog tot drie laten tellen voor je de keuze laat zien. Hier heb je een x keer herhalen blok voor nodig uit het menu Lussen en het toon nummer blok uit het menu Basis:

Tel tot drie

Licentie

Deze instructies worden, net als alle andere instructies van CoderDojo Nijmegen, aangeboden onder een Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International Licentie.

Creative Commons License