logo CoderDojo

Sonic Pi

Sonic Pi

Sonic Pi is een leuke manier om muziek te maken met code. Je kunt je eigen liedjes, beats, geluiden en effecten programmeren met eenvoudige commando’s.

Je kunt ook live coderen, wat betekent dat je je code kunt veranderen terwijl de muziek speelt. Zo kun je experimenteren, improviseren en samenwerken met anderen. Sonic Pi is gratis en werkt op Windows, Mac, Linux en Raspberry Pi. Je kunt Sonic Pi gebruiken om te leren over programmeren, muziek, wiskunde, kunst en nog veel meer. Sonic Pi is gemaakt door Sam Aaron, een onderzoeker aan de Universiteit van Cambridge, die ook muziek maakt met Sonic Pi. Dit korte filmpje toont hoe hij programmeert terwijl de muziek speelt:

Wil je ook leren hoe je muziek kunt maken met Sonic Pi? Ga dan naar de Sonic Pi website en volg de tutorial (Engelstalig). Je zult versteld staan van wat je kunt doen met Sonic Pi!

bron: Copilot in Edge browser

Voorbereiding

Sonic Pi is beschikbaar voor Windows, MacOS en Raspberry Pi OS.
Je moet het installeren om het te kunnen gebruiken. Er is (nog) geen web versie beschikbaar.

Instructies

Raspberry Pi Foundation

Alle Sonic Pi instructies: Sonic Pi

CoderDojo Leiden

Muziek

Als je wat ervaring hebt opgedaan met Sonic Pi, kun je hier wat muziek vinden om te gebruiken in je scripts. Er wordt gebruik gemaakt van dezelfde letters als in Sonic Pi.